tisdag 23 juli 2013

Vad är egentligen syftet?

Gravida har rätt att vara medvetna om
riskerna med minskade fosterrörelser
Just nu lider vår familj av något som många andra småbarnsfamiljer lider av - sömnbrist. Att inte få sova nog mycket, enligt egna mått mätt, är jobbigt nog - men att inte få sova när man vill det är nog ännu värre. Sömnbristen beror till stor del på minsta barnet som blivit sjuk och då tycker att det är helt okej att vakna lite då och då. Det går över, och när vi förlorade Levi så var det ändå detta man på något sätt såg fram emot - att få vara trött för att man tog hand om sitt barn.

Mitt i detta kom det en kommentar på vår förra kampanj, som fortfarande går runt på Facebook. Frågeställningen rörde vad syftet egentligen var med bilden, och att där saknades en hel del information om hur mycket en bebis ska röra sig, vad man ska göra och när man ska kontakta vården. Anledningen till att kommentaren får lite extra tyngd är att den är skriven av en kvinna som jobbar som förlossningsbarnmorska.

Vi håller till stor del med om att innehållet i bilden som publicerades inte är konkret när det gäller information om när man ska söka vård eller hur ofta bebisen ska röra sig, och det var inte riktigt syftet med bilden heller, även om det självklart skulle vara bra om man fick med det.
Under väldigt många år har det spridits information om att minskade fosterrörelser är normalt i slutet av graviditeten baserat på många olika anledningar. Det kan ha varit allt från att bebisen får mindre plats, behöver vila innan förlossningen eller helt enkelt sover betydligt mer, och de flesta av dessa anledningar har en viss del sanning i sig. Det är det som är en definition av en myt - att där finns en viss del sanning och logik i resonemanget.
Spridningen på myten är stor, det kan man se genom att googla på minskade fosterrörelser och se vad man får upp. Det är just det som är syftet med bilden - att försöka motverka den felaktiga information som uppstått eftersom vi väldigt länge fått höra fel sak, som vi sedan har fört vidare till andra. Lika mycket är syftet att väcka en tanke hos alla gravida kvinnor om riskerna med minskade fosterrörelser och låta det vara en start i ett samtal med sin barnmorska om man har frågor kring det.
Under våra fem graviditeter har aldrig minskade fosterrörelser och riskerna med detta varit ett ämne som har diskuterats, och det behöver förändras.

Syftet med bilden har aldrig varit att vara rådgivande eller vägledande med när man ska söka vård för minskade fosterrörelser, för det är en diskussion vi inte vill ge oss in i. Framförallt för att varje kvinna själv känner sin egen kropp, och det är viktigare att vi kan ge stöd för att den kvinnan ska våga eller veta när hon behöver kontakta vården. Det är främst upp till sjukvården att tillsammans med kvinnans upplevelser avväga när man bör bli kontrollerad för minskade fosterrörelser, men i vår värld ska varje kvinna som har en oro för sitt barn och frekvensen av rörelser bli erbjudna en möjlighet till kontroll. Forskningen som Spädbarnsfonden gjort visar att många kvinnor inte söker vård - eller söker vård för sent - vid minskade fosterrörelser och just detta gör det svårt för sjukvården att ge tillräcklig vård och stöd åt de som har sådana upplevelser.

Så det korta svaret är nej, syftet med bilden är inte att vägleda angående när man ska söka vård, utan att väcka tanken om att det inte är normalt när barnet rör sig mindre och på så vis öka det antal kvinnor som söker vård om de är oroliga

Kommentaren avslutas med en viss oro för vilka funderingar detta väcker hos gravida, och min spontana tanke är att det säkert väcker många tankar som ingen kvinna vill tänka. Under vår graviditet som följde efter att vi förlorade Levi var det nio månader av konstant oro tills dess att Julius var född och frisk. Vi förstår att ingen vill vara orolig, men ibland har man rätt att vara det.

Vår tanke är att det är bättre att vara medveten och rädd än att behöva gå till sitt barns grav.



Kommentaren från Facebook:
Jag tycker det är fint att få dela berättelserna här. Jag arbetar själv som förlossningsbarnmorska och jag skulle önska att denna uppdatering som sprids innehöll lite mer konkret fakta. Som det är nu sprids information om att minskade fosterrörelser bör tas på allvar, men det står inte när fostret rört sig för lite, vad man kan göra om man inte känt sin bebis på ett tag eller när det är dags att kontakta förlossningen (vilket förvisso kanske kommer att spridas när ni väl tagit del av Socialstyrelsens riktlinjer om jag förstår det rätt). Känner mig osäker med syftet att sprida denna post och vilka funderingar detta kommer att väcka hos gravida?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar